GÖRLITZ (Zgorzelec)

Najbardziej na wschód wysunięte miaslo Niemiec ma do zaoferowania rzadko odwiedzane przez turystów Stare Miasto, które przetrwało w kształcie niewiele zmienionym od czasu, gdy Napoleon ze swoją armią przeciągał przez nie podczas wyprawy na Rosję i gdy z tej wyprawy powracał. Pastelowa elegancja barokowych domów lokalnych burmistrzów (Bürgermeisters) może sprawić prawdziwą niespodziankę. W ogóle Görlitz, posiadając stosunkowo niezłe bezpośrednie połączenia kolejowe z Bautzen (Budziszynem), Zittau (Żytawą) i Dreznem (oraz z Wrocławiem), i dobry dojazd do głównych tras autobusowych jest przyzwoitą bazą wycieczek po Górnych Łużycach.

Dreifaltigkeitskirchc, przy Obermarkt, otwarty jest tylko w dni powszednie od 15.00 do 17.00 i podczas niedzielnych nabożeństw. W kościele, pierwotnie trzynastowiecznym klasztorze franciszkańskim, widoczne są ślady wielokrotnie dokonywanej rozbudowy, a stalle z 1428 r. znajdujące się w chórze używane są do dzisiaj. Informacje o innych miejscach godnych obejrzenia w mieście, jak na przykład o najlepszym zegarze astronomicznym na północ od Pragi oraz o pobliskim klasztorze Marienthal, otrzymać można w biurze turystycznym. Obermarkt 29 (»03581/40 69 99). Biuro prowadzi także sprzedaż map oraz wyszukuje pokoje (25-35 DM) w domach prywatnych za opłatą 5 DM (pn.-pt. 9.00-17.00. sb. 9.00-12.00). Görlitz posiada jedno z największych schronisk młodzieżowych w tym regionie, Goethestr. 17 ( 03581/40 65 10). Można liczyć na wolne miejsca. Żeby dojść do schroniska, trzeba wyjść południowym wyjściem (Südausgang) z dworca kolejowego, kierować się w lewo pod górkę, skręcić w prawo w Zittauerstr. aż do końca, kiedy ulica skręca łącząc się z Goethestr. Następnie należy skręcić w lewo – schronisko znajduje się naprzeciwko, po prawej stronie. (Recepcja 17.00-22.00. Nie ma przerwy w ciągu dnia. Drzwi zamykane o 22.00. 17,50 DM, seniorzy 20 DM. Śniadanie wliczone w cenę.) Jeśli chcemy coś zjeść, lepiej unikać drogich kawiarni przy Berlinerstr. i udać się na Stare Miasto, gdzie wiele małych restauracji podaje solidne dania, często o słowiańskim rodowodzie. Warto spróbować zupy Ujlbanka, czystego bulionu z kiełbasą.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>