GASTRONOMIA – ERFURT

Niedobory bazy noclegowej Erfurt nadrabia ofertą gastronomiczną. Jeśli budżet masz skromny, należy udać się do Topmarkt przy Anger, za pocztą (pn.-pt. 8.00-18.00, sb. 8.00-12.00), bądź zaopatrzyć się w wiktuały na targu na Domptatz (pn.-sb. 6.00-14.00). Dobrze wiedzieć, że Erfurt posiada jedne z najlepszych restauracji w nowo utworzonych krajach związkowych. Niedobory niezbędnych dla organizmu przypraw uzupełnić można w lokalach o dużym stopniu egzotyki (choć mniejszej autentyczności) – chińskich, włoskich, argentyńskich, można też skusić się na miejscowy specjał, soczysty i przepyszny Thüringer Bratwurst. To nie jest zwykły sznycel, to coś, czego gdzie indziej nie dostaniemy.

La Cave, w Galerie am Fischmarkl, na przeciw ratusza. Wszystko to, co przeważnie serwuje się w lokalach niemieckich, plus felafel i dania koszerne podawane wewnątrz bądź na tarasie przy rynku. Obsługa przesadnie ugrzeczniona. Codz. 12.00-24.00.

Tomate, Schmidtstedlerstr. 10, od biura turystycznego przejść przez ulicę i dalej prosto. Cegła, płytki ceramiczne, lustra oraz dania włoskie w cenie 3,50-9 DM. Pn.-sb. 11.00-24.00, nd. 6.00- 22.00.

Das Café Restaurant, Bahnhofstr. 45, między Juri-Gagarin-Ring a Anger. Miejscowe specjały w willi-bliżniaku ze szklą i marmuru. Posiłki poniżej 10 DM. Pn.-pt. 7.30-20.00, sb. 10.00-18.00.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>